Ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΛΗ

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ-TRIBALISM
 
Το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (Εργαστήριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας) διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, στις 19.00 – 21.00 με θέμα «Θεσμικές απαντήσεις στην εμφανιζόμενη ακραία πόλωση-tribalism». Ομιλητής θα είναι ο George Tsebelis, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, έδρα Anatol Rapoport, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Σε πολλές χώρες εκδηλώνεται το φαινόμενο ενός νέου είδους «φυλετισμού» (tribalism) που δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό αλλά με τη διαίρεση σε ομάδες που συγκρούονται στην πολιτική και κοινωνική ζωή χωρίς να «επικοινωνούν» ή να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Το φαινόμενο έγινε έντονο στις ΗΠΑ του Τραμπ, αλλά συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας γιατί είναι ευρύτερο. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γιώργος Τσεμπελής, προτείνει μια θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του νέου «φυλετισμού» τόσο στις συνθήκες της αντιπροσωπευτικής όσο και της άμεσης δημοκρατίας (δημοψηφίσματα). Υποδεικνύει τη δυνατότητα ανταγωνισμού για τον καθορισμό της «ημερήσιας διάταξης» στην περίπτωση  διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, έτσι ώστε να προκύπτουν πιο συνθετικές λύσεις. Προτείνει επίσης την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος που πολλαπλασιάζει τις επιλογές του ψηφοφόρου τόσο στην αντιπροσωπευτική όσο και στην άμεση δημοκρατία, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η ισχύς του εκλογικού σώματος.
(Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά, στο κτίριο ΔΕΣΚοι (ισόγειο) οδός Χ.Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή - πίσω πλευρά του Παντείου)

Εκδήλωση του περιοδικού Επιστήμη και Κοινωνία

homeHeaderTitleImage el GRΗ Συντακτική Επιτροπή του Περιοδικού Επιστήμη και Κοινωνία
σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται με αφορμή
την κυκλοφορία του 36ου και 37ου τεύχους του Περιοδικού
Θεματική της εκδήλωσης:

Φτώχεια και Ανισότητες
και
Μελετώντας την Ελλάδα της Κρίσης Ι:
Ρατσισμός -Ξενοφοβία- Συνωμοσιολογία

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρα 18:00
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Διεύθυνση: Γραβιάς 4 –6, Ά όροφος Αίθουσα εκδηλώσεων
Πλατεία Κάνιγγος, 10677, Αθήνα

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

ΜΑΧΗ ΧΑΖΗΓΙΑΝΝΗ
Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΕΑΠ

MATHEW MATSAGANIS
Associate Professor, School of Communication & Information, Rutgers University

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΜΕΑΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΑΠ

την εκδήλωση θα συντονίσει

η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

1st Thessaloniki Summer School in Research and Computational Methods

banner2

 

The Public Opinion Research Unit at the University of Macedonia Research Institute of Applied Social and Economic Sciences launches its 1st Summer School in Research and Computational Methods. The Summer School will take place in Thessaloniki, from July 9th to July 13th.

This school offers a unique opportunity to undergraduate, graduate and doctoral students as well as to young researchers and professionals to deepen their knowledge of research methods and explore new fields of expertise.

A basic course “Research Methods in Social Sciences: Combining Historical with Quantitative approaches” is offered along with optional choices, all of which introduce state-of-the-art approaches to survey design, data collection and analysis. Further, established researchers from the University of Oxford & EUI and Stanford University offer the opportunity for discussion and exchange of views on cross-cutting issues.

The working language is English and no prior knowledge on statistics or software is required. Throughout the courses, we will be using free programming software (R, Python and QGIS).

APPLY NOW

Διάλεξη Αντώνη Έλληνα

Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος “Δεξιός λαϊκισμός και εξτρεμισμός στην Ελλάδα” (διδάσκουσα: Βασιλική Γεωργιάδου), ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Αντώνης Έλληνας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 16:00 θα δώσει διάλεξη με θέμα “Θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις στη μελέτη της Άκρας Δεξιάς”.


Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα 203 (γυάλινο κτίριο), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφ. Συγγρού 136, Αθήνα.

Σεμινάριο Μεθοδολογίας - Ανακοίνωση για την επιλογή συμμετεχόντων

 

Η επιλογή εκείνων που θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο μεθοδολογίας «Τhe fundamentals of research design and quantitative analysis for social scientists” (διδάσκων: Ηλίας Ντίνας, καθηγητής Πανεπιστημίου Οξφόρδης), που συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (ΚΠΕ) και το Greek Politics Specialists Group (GPSG) και θα διεξαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 18 έως τις 22 Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί. Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν υπερδιπλάσιος των προσφερόμενων θέσεων με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει αυστηρή επιλογή.  Μπορείτε να δείτε τη λίστα των επιλεχθέντων εδώ.
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να σας υποδεχτούμε σε μια επόμενη εκδήλωση ή σεμινάριο μας. 

logo grgpsglogo

Ψυχολογικές παράμετροι της ακροδεξιάς ψήφου στη Γαλλία

καταλογοςΟμιλία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Τετάρτη, 10 Μαΐου, ώρα 14:00 - 17:00, αίθουσα 203-204, γυάλινο κτίριο, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136


Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά», ο Παύλος Βασιλόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (Cevipof) του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), θα δώσει διάλεξη με θέμα:

"Ψυχολογικές παράμετροι της ακροδεξιάς ψήφου στη Γαλλία"

 

 
Ο δρ Παύλος Βασιλόπουλος ειδικεύεται στην πολιτική ψυχολογία και την εκλογική συμπεριφορά. H έρευνά του εστιάζει στο ρόλο της προσωπικότητας και των συναισθημάτων στην πολιτική συμπεριφορά. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Στη συζήτηση παρεμβαίνουν:
•Αναστασία Καφέ, Δρ Πολιτικής Επιστήμης, Ερευνήτρια στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου.
•Λαμπρινή Ρόρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφορδης, υπότροφος του Ιδρύματος Λεβέντη στο Κολλέγιο St Antony's.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό

3ο Συνέδριο Περιφερειακής Ασφάλειας

UntitledΗ Ανθρώπινη Ασφάλεια σε Δεινούς Καιρούς: τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Διαδικασία

24-25 Φεβρουαρίου 2017, Πάντειο Πανεπιστήμιο [ Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα II, 9.30-18.00]

To Δίκτυο Πολιτών για την Ανθρώπινη Ασφάλεια (Claim!), σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας), διοργανώνει το 3ο του περιφερειακό συνέδριο στην Αθήνα. Το διήμερο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Παντείου Πανεπιστημίου. Η συνάντηση θα προσφέρει στο Δίκτυο μια πλατφόρμα προκειμένου να συντονίσει τις δραστηριότητές του και να προωθήσει τα αποτελέσματα του έργου του. Επιπλέον, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε πτυχές του ζητήματος της μετανάστευσης και της αύξησης των προσφυγικών ροών στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανθρώπινης ασφάλειας, καθώς και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας πολιτών αναφορικά με την προσφυγική κρίση. Το συνέδριο θα δώσει επίσης την ευκαιρία συμμετοχής σε εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, δημοσιογράφους, καθώς και σε ενδιαφερόμενους φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, από την Τουρκία και από την Ευρώπη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Πρόγραμμα συνεδρίου εδώ.

Ανοιχτό Σεμινάριο του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών

imagesΠοιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα της κρίσης: αλλαγή μες στη συνέχεια;

Ομιλητές: Φανή Κουντούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μανίνα Κακεπάκη (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και Σταύρος Σκρίνης (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Σχολιάζει η Δανάη Κολτσίδα (ΕΚΠΑ).

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.30 στην αίθουσα του ΔΕΣΚΟΙ (ισόγειο), Πάντειο Πανεπιστήμιο, (Λαγουμιτζή & Χαρ. Τρικούπη).

Ανοιχτό Σεμινάριο του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών

αρπαγηΕυρωσκεπτικισμός και τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα της κρίσης

Ομιλητές: Σουζάνα Βέρνυ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Στράτος Φαναράς (Metron Analysis).


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19.30 στο ισόγειο της αίθουσας ΔΕΣΚοι (Λαγουμιτζή 22 και Χαριλάου Τρικούπη 1) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Σεμινάριο Μεθοδολογίας Κοινωνικών Επιστημών

erasmusΕφαρμοσμένη Γραμμική Παλινδρόμηση με R

30 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2016

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας - Κέντρο Πολιτικών Ερευνών

30 διδακτικές ώρες στο πλαίσιο του Erasmus+

Διδάσκοντες:

Δρ. Κώστας Γεμενής, Επίκουρος Καθηγητής, University of Twente

Δρ. Ρούλα Νέζη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, GESIS-Leibniz Institute for the Social Sciences

Αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

GrEPOP - 4ο ετήσιο συνέδριο

Εξελίξεις στο Ελληνικό κομματικό σύστημα στη διάρκεια της κρίσης 

Το ετήσιο συνέδριο του GrEPOP θα διεξαχθεί στις 26-27 Μαΐου 2016, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα το βρείτε εδώ.

Σκοπός της διημερίδας είναι η μελέτη των πολιτικών φαινομένων και της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ∆ίκτυο, αποδεχόμενο την αξία της εμπειρικής τεκμηρίωσης των ερευνητικών υποθέσεων και επιχειρημάτων, θα κάνει δεκτές προτάσεις που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση εμπειρικών δεδομένων (όπως για παράδειγμα ερευνών κοινής γνώμης, εκλογικών αποτελεσμάτων, κωδικοποιημένων πολιτικών προγραμμάτων, κωδικοποιημένου μιντιακού λόγου, καταγεγραμμένων συνεντεύξεων κ.ά.) στη μελέτη του κομματικού συστήματος στην Ελλάδα.

Αποσκοπώντας στη σκιαγράφηση του νέου κομματικού τοπίου, η διημερίδα θα οργανωθεί γύρω από τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

  • Εκλογικές αναμετρήσεις Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015
  • Δημοψήφισμα Ιουνίου 2015
  • Εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο
  • Ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφου
  • Φαινόμενα ριζοσπαστισμού την περιοδο της κρίσης
  • ∆ιαστάσεις πολιτικού ανταγωνισμού
  • Νέες στατιστικές μεθοδολογίες για τη μελέτη του κομματικού φαινομένου
  • Περιεχόμενο προγραμματικού λόγου και ιδεολογική συνάφεια
  • Κομματικές ηγεσίες και πολιτικό προσωπικό
  • Χαρακτηριστικά της δομής των κομμάτων
  • Εκλογική μεταβλητότητα
  • ∆ιαιρετικές τομές και βαθμός κατακερματισμού του κομματικού συστήματος
  • Θεσμικό περιβάλλον λειτουργίας του κομματικού συστήματος

To  GrEPOP αποτελεί ερευνητικό δίκτυο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

QoG Expert Survey Data

The Quality of Government Institute at the University of Gothenburg, Sweden, seeks to enhance research on quality of government -- how it is created and how it influences public policy. As part of this endeavor, during the 2014-2015 years the Institute was conducting a web survey of a global panel of experts on the quality of government in various countries. 
  
We are grateful to all local experts for your contribution and time which you spent for the survey.  All replies have been treated with strictest confidentiality, and your personal information will in no way be publicly revealed. 
  
The results of the survey are released and you can find it by going to the webpage at: http://qog.pol.gu.se/data/datadownloads/qogexpertsurveydata 
  
The data is presented in Individual-Level and in aggregated Country-Level. You can download it in two different formats (.dta for Stata and .sav for SPSS), as well as in common data exchange format .csv. The codebook  provides detailed descriptions of questions. The report  provides information on the questionnaire design and data collection, summary of the data, including some basic facts about the respondents, evaluations of potential respondent perception bias, and the results of the data validation through the data from the QoG expert Survey I and external data. 
  
Feel free to share results of the survey with your colleagues and people, who can be interested in it. 
  
We would like to thank all local experts for their input to the survey. The survey provided vital data set with information on the structure and behaviour of public administration in a range of different countries. It opens new perspectives for researchers to study urgent issues in political science. 
  
For more information about the Quality of Government Institute at the University of Gothenburg, Sweden, see our web page: www.qog.pol.gu.se 
 

Lecturer in Social Science/History of Modern Greece

Yale University,

The Hellenic Studies Program, European Studies Council,
The Whitney and Betty and MacMillan Center for International and Area Studies,


The Hellenic Studies Program (HSP) at The MacMillan Center of Yale University, seeks a Lecturer with expertise in any field of the social sciences and history, for a three year appointment, renewable for a second three-year term, beginning on July 1, 2015.