Μεθοδολογικά ζητήματα και ερευνητικές υποδομές

methodsΗ συγκριτική εμπειρική έρευνα γίνεται ολοένα σημαντικότερη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, καθώς μάλιστα η οικονομία μετατρέπεται διαρκώς σε οικονομία των υπηρεσιών και της πληροφορίας. Η ανάπτυξη όμως της συγκριτικής έρευνας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όσο δεν αίρονται τα εμπόδια για την από κοινού χρήση των διαθέσιμων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων. Είναι απαραίτητη αφενός η συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς, τους αναλυτές και τους διαθέτες κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων, αφετέρου η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και νέων ερευνητικών υποδομών, μεθόδων και εργαλείων που θα αναβαθμίσουν τα αποτελέσματα της της εμπειρικής έρευνας και ειδικά της συγκριτικής.

Ο παρών τόμος αποτελεί συλλογή κειμένων, όπου εξετάζονται θέματα συγκριτικής έρευνας και ανάπτυξης των ερευνητικών υποδομών. Οι συγγραφείς είναι μέλη του δικτύου ακαδημαϊκών και επιχειρησιακών φορέων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «SOCIALDATANET: Δίκτυο για την ανάπτυξη της συγκριτικής έρευνας και της δευτερογενούς ανάλυσης» (χρηματοδοτήθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ Μέτρο 8.3 Δράση 8.3.6 «Ανθρώπινα Δίκτυα Ερευνητικής & Τεχνολογικής Επιμόρφωσης»). Τα άρθρα είναι αποτέλεσμα του επιστημονικού διαλόγου που αναπτύχθηκε κατά τη λειτουργία του δικτύου τα τελευταία χρόνια με συμμετοχή καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών με αντικείμενο τη σημασία και τους τρόπους ανάπτυξης των ερευνητικών υποδομών για τις κοινωνικές επιστήμες.

Στο πρώτο μέρος εξετάζονται ζητήματα μνεθοδολογίας και χρήσης των διαθέσιμων ερευνητικών υποδομών. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται άρθρα μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων που παρήχψθησαν μέσα από μία προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης των ήδη διαθέσιμων ερευνητικών υποδομών στη χώρα μας.